София 1619, кв. Княжево,
бул. "Цар Борис III" № 315
0888 018 018
Записване за процедури

Новини

Алкално киселинният баланс
Алкално киселинният баланс 14.10.2015

Статия в Beauty Woman

 

Истинската красота идва от вътре. Нашата кожа е огледало на нашето здраве. Когато здравето страда, кожата е нечиста, губи еластичност, става суха, раздразнена и в крайна сметка боледува също.

Ето защо като практикуващ лекар за мен е от особено значение да направя оценка на алкално-киселинното равновесие в тялото на моите пациенти, тъй като то е в основата на така наречените „болести на съвременната цивилизация“ (става въпрос за около 80% от всички познати болести) и терапевтичният подход трябва да бъде насочен към контролиране на този проблем.

Накратко, организмът е принуден чрез компенсаторни мерки да поддържа pH на кръвта винаги точно на стойност 7,4 ммол. За да поддържа нашият организъм своята функционалност, тази стойност на pH на кръвта не трябва да се колебае с повече от 0,05 ммол. Ако pH стойност се увеличи с 0,1 ммол, това води до понижаване концентрацията на въглероден диоксид или повишение нивата на бикарбонати, тогава говорим за алкалоза, ако пада с 0,1 ммл, налице е прекалено кисела среда, тогава говорим за ацидоза.

Модерният човек е подложен на непрекъснат психически и физически стрес и на негативното влияние на околната среда, които водят до увеличаване на свободните радикали и значително по-бърза и масивна клетъчна смърт, а от там и до екстремно увеличаване на киселиността в организма. Естествените отделителни механизми (чрез урината, изпражненията, дишането и кожата) не могат да се справят с тази киселиноост и настъпва ацидоза. В днешно време човек се храни обикновено много кисело. Киселинно-дормиращи храни, като например тестени изделия, захар, месо и млечни  продукти, предизвикват допълнително понижаване на pH.

 

И така, нека още веднъж да обобщим: Модерният начин на живот в цивилизования свят винаги води до ацидоза (свръхкиселинност)! За щастие има и други компенсаторни мерки за регулиране на pH.

За да осигури необходимия баланс срещу киселите продукти от обмяната на веществата, организмът ни посяга към складираните алкални минерали. Те се намират в кожата, косата, ноктите, мускулите, костите, хрущялите, паренхима на орган и т.н. Така през целия си живот ние ограбваме тъканите в нашето тяло. Очевидно е, че те не са неизчераем резервоар.

Често въпреки описаните по-горе компенсаторни механизми, се наблюдава повишаване на киселините в кръвта и по този начин намалява стойността на pH. Представете си тези кисели метаболитни отпадъчни продукти като боклук върху улиците (кръвоносните съдове) на нашия организъм. Нашето тяло винаги се стреми да поддържа тези улици без киселина (pH около 7,4 ммол), т.е. без боклук. Така нашето тяло премества боклука там, където има място, а именно в изключително голямото пространство на интерстициума (междуклетъчното пространство). Представете си това пространство като двор на жилищен комплекс с много еднофамилни къщи. Тези къщи са нашите клетки, които имат камини за генериране на енергия, това са митохондрите. Тук в крайна сметка с помощта на кислород се изгарят хранителните вещества, точно както и дървените трупи в камината. Когато решите да изхвърлите пепелта, останала от този процес, както и останалия боклук от къщата у се намирате пред планина от боклук, висока пет метра, какво ще направите? Ще се опитате да хвърлите боклука на пет метра височина, ще се опитате да намерите пролука в купа, за да пъхнете своя боклук или да оставите боклука до или зад къщата. Точно това прави и нашият организъм, в резултат планината от боклук се увеличава постоянно. Образуват се така наречените метаболитни блокажи в интерстициума (межуклетъчното пространство).

 

Какво означава това за нас?

 

Нека отново да си представим нашите къщи. Сменили сме спалното бельо и искаме да проветрим. Можете да си представите колко неприятен въздух би влязъл в спалнята при наличието на тази огромна планина от боклук пред нашите врати. Това означава, че нашите клетки не получават вече достатъчно кислород и хранителни вещества за изгарянето. Ние попадаме в така наречение процес на ферментация. Настъпват умора, сънливост, отпадналост, апатия, болка в крайниците и ставите, затлъстяване и т.н.

Заключение: поради създалите се метаболитни блокажи клетките в нашия организъм не могат истински да се пречистят, нито пък да произвеждат енергия. Това изключително много ограничава функционалността и продължителността на живот на засегналата тъкан. Ако например са засегнати клетките на синовиалните мембрани на ставите, разболяваме се от артроза. Ако обаче тези блокажи засегнат нервните клетки на мозъка, могат да предизвикат заболяване като Алцхаймер например. Ако са засегнати тъканите на щитовидната жлеза, това нарушава нейната функция. Какво заболяване ще се появи зависи само от това коя тъкан е засегната от метаболитните блокажи.

Всичко това, разбира се, в един момент се отразява на външния ни вид, тъй като нашата кожа е огледало на нашето здраве.

80% от всички известни болести биха могли да бъдат предотвратени чрез по-здравословен, по-естествен, по-алкален начин на живот и следователно по-малко проблематичен алкално-киселинен баланс.

За мен е много важен цялостният причинно-следствен подход. За нашите клиенти сме изготвили специални програми за детоксикация, намаляване на киселинността, пречистване и намаляване на мазнините в тялото. Като особено ефикасен за постигане на тези цели се оказва уредът на немската фирма Weyergans, наречен DERMIONOLOGIE в двете му разновидности за тяло DERMIO-BODY и за лице DERMIO-FACIAL. За много кратък период от време успяваме да постигнем изчистване и стягане на кожата, отоците изчезват много бързо, позитивно се повлиява и здравето на нашите клиенти- регулира се кръвното налягане, отстраняват се възпаляванията, намалява болката в ставите и т.н. Процесът на оздравяване протича много по-бързо и без усложнения. Много добри постижения имаме в третирането на целулит и наднормено тегло.

Действието на DERMIONOLOGIE е много просто. Той директно неутрализира киселините като използва факта, че те са с положителен заряд. Самият уред произвежда голямо количество отрицателно заредени частици, които проникват в организма и се свързват с положително заредените частици на киселините, като по този начин ги неутрализират. Крайният продукт от тази химическа реакция е вода и основа. По този начин киселината се неутрализира, изолира и изхвърля чрез урината и кожата.